In de Westhoek is niet zo gek veel dat nog herinnert aan de Beeldenstorm. Er zijn wat gedenktekens die meestal van veel later zijn en meestal te maken hebben met de drie priesters van Renningelst die door de Bosgeuzen vermoord werden. Op deze pagina vindt u de herinneringen die er nog zijn, met een locatiebepaling.


geuzenkapel_Hondschoote
Geuzenkapel: Hondschoote
Deze kapel werd in de 19e eeuw gebouwd op de plek waar Sebastiaan Matte (belangrijke leider van de Beeldenstorm in de Westhoek) samen met Pieter Loyssoone hun eerste hagenpreek gehouden zouden hebben in 1566.
* meer info op het forum ‘Frans Vlaanderen in het Nederlands’
* locatie: Route de Killem 100, Hondschoote

 


klooster_steenvoorde

Sint-Laurens kapel: Steenvoorde
De Beeldenstorm begon op 10 augustus 1566 in Steenvoorde. Na een preek in Steenvoorde trok een groep toehoorders naar de Sint-Laurens-kapel buiten de stad en vernielde daar de beelden. De kapel was vermoedelijk op dezelfde plek waar later een klooster zou komen. Dit klooster bestaat niet meer, maar het zou bij de kruising van ‘Chemin du Moulin’ en ‘Chemin du St.Laurent’ geweest moeten zijn.

* locatie: St.Laurent klooster

 


 

800px-Sint-Medarduskerk_Wervik._Sporen_van_de_beeldenstorm.

 

Sint-Medarduskerk: Wervik
Op 15 augustus vond de Beeldenstorm plaats in Wervik. Tijdens die actie werden ook beelden ‘onthoofd’. In de kerk van Wervik is nog steeds een dergelijk beeld te zien.
* locatie: Sint-Medarduskerk, Wervik

 

 


bailleul-st-waast

St. Vaast-kerk: Bailleul
Belle (Bailleul) was de eerste plaats na Steenvoorde waar de Beeldenstorm langsraasde. 3 dagen na Steenvoorde, op 13 augustus werd het St. Antoniusklooster bestormd. Andere locaties, waaronder de St. Vaastkerk waren op 15 augustus aan de beurt. In de St. Vaastkerk is een brandglasraam, dat in 1932 geplaatst werd en een aanval van de bosgeuzen in 1578 voorstelt.
* locatie: Rue du Collège, Bailleul.

 

 

 


IMG_0343

St. Marie Madeleine-Kerk: Englos
Engelo (Englos) is een klein dorp net buiten Rijsel(Lille). De Beeldenstorm zal hier op 15 of 16 augustus 1566 hebben plaatsgevonden. Vermoedelijk de enige plek in Frans-Vlaanderen waar de Beeldenstorm nog zichtbaar is.
* locatie: Rue Paul Procureur, Englos

 

 


kruis

Kruistombe: Nieuwkerke
In 1928 werd een momument opgericht ter nagedachtenis aan de drie priesters van Reningelst die op deze plek werden vermoord door de Bosgeuzen in 1568.
meer over de martelaren van Reningelst.
* locatie Eikelstraat, Nieuwkerke

 

 


5601_lme

Brandglasramen: Nieuwkerke
In de OLV-kerk te Nieuwkerke bevinden zich twee ramen met afbeeldingen van de moord op drie priesters uit Reningelst door de Bosgeuzen.
* locatie: Markt, Nieuwkerke

 

 


nieuwkerke-geuzenstandbeeld

De Geuzenzuil: Nieuwkerke In 2002 werd door een Ieperse leraar houtbewerking een zuil gemaakt die geplaatst werd op de plek waar vroeger de Lakenhalle stond. Op de zuil staan drie afbeeldingen: de lakenhalle, een weefgetouw en de bedeltas. Dat laatste symbool is een verwijzing naar de geuzen.
* locatie: Markt 39, Nieuwkerke

 


Bronnen:
J. SCHEERDER, De Beeldenstorm, Bussum, 1974.
H. MASQUELIN, Van Bosgeuzen tot Beeldenstorm: de Geuzen in het zestiende-eeuwse Westkwartier, Sint-Andries, 1994.
http://itineraireprotestant.over-blog.com/article-16374157.html (gezien op 5 aug. 2015)
I. LIBBRECHT, Het roerige Westkwartier: een lieux de memoire?, Academia.edu, 2015.