Studiedag Davidsfonds Academie
dinsdag 30 augustus 2016, 9.30-16.30 uur – Lakenhal Ieper

In het kader van haar zomercursussen vindt er in Ieper een studiedag plaats in en rond de Lakenhal. Er zal een gevarieerd programma aangeboden worden met lezingen, wandelingen en een afsluitend muzikaal optreden.
Meer info: http://www.davidsfonds.be/academie/course/detail.phtml?id=1290
Inschrijvingen: tel. 016/310.670, mail academie@davidsfonds.be. Gratis zomer- en najaarsbrochure met uitgebreid programma is binnenkort verkrijgbaar.

Organisator: Davidsfonds Academie


La Semaine de Zénon 3000: Colloquium in Hondschoote/Sint-Winoksbergen (Bergues)

vrijdag 9 september, 18u tot 20.30u – Stadhuis Hondschoote
1566-2016, naar een andere lezing van de geschiedenis. Cultureel toerisme, breekijzer tot de economische ontwikkeling van de regio. Lectures de Phillipe Royer, Eric Vanneufville etc.

zaterdag 10 september, 14u tot 20u – Stadhuis Sint-Winoksbergen
1566-2016, welke reflecties van een vergeten historisch patrimonium kunnen bijdagen aan de dynamiek van de regio. Lectures de Damien Top, Alain Servantie etc.

Organisator: Zénon 3000


Lezing te Kortrijk door Luther Zevenbergen
donderdag 22 september, 19 uur – St. Anna zaal in het Begijnhof

In september organiseert de Historische en Oudheidkundige Kring Kortrijk een lezing over de Beeldenstorm. Het verhaal van de hagenpreken en de beeldenstorm zullen in een breder historisch perspectief geschetst worden. Meer specifiek zullen de gebeurtenissen in de Westhoek en de kasselrij Kortrijk belicht worden.

Organisator: De Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk vzw (KGOKK)


Lezing door John Desreumaux
donderdag 29 september, 20 uur – Bibliotheek Heuvelland

John Desreumaux uit Geluwe was jarenlang werkzaam als archiefmedewerker in Ieper en grijpt deze gelegenheid aan om dit boeiende verhaal te vertellen. Voor een breed publiek schetst hij het kader van de godsdiensttroebelen in de Nederlanden en zoomt hij in op de gevolgen voor de Westhoek. In het bijzonder put hij uit de boeken en artikels die hij schreef over de uitwijking van streekgenoten naar de noordelijke Nederlanden.

Organisator: Vormingplus en Geuzenproject vzw


“Over tolerantie gisteren en vandaag”:
gesprek met Anne-Laure Van Bruaene (historica) en Tinneke Beeckman (filosofe)

woensdag 5 oktober, – kantoor Ons Erfdeel vzw in Rekkem (Murissonstraat 260)

In 1566 trok de Beeldenstorm een spoor van geweld door de Nederlanden. In 2015 vernietigden de strijders van IS beelden en tempels in Palmyra. Hoe keek men in de 16e-eeuw aan tegen andersgelovigheid? Wat vond een denker als Spinoza in de zeventiende eeuw over tolerantie? Wat kan een individu, een samenleving verdragen? Waar liggen de grenzen van de tolerantie vandaag?
Het gesprek kan door maximaal 50 personen bijgewoond worden. Inschrijven is dus noodzakelijk (info@onserfdeel.be). De toegangsprijs bedraagt 5 euro.

Organisator: Ons erfdeel vzw


Lezing te Noordpeene door Alain Lottin (Frans)
zaterdag 15 oktober, 16 uur – Paul Hazard zaal in Noordpeene

Lezing over de ‘revolte van de geuzen’ door Alain Lottin, de specialist op het gebied van de Beeldenstorm in Frans-Vlaanderen. Alain Lottin is emeritus hoogleraar, voormalig werkzaam aan de geschiedenis-faculteit Lille III en de Universiteit van Artesie (Arras). Hij is vooral bekend van zijn boek Les Casseurs de l’été 1566.
Entree: 4€ (lezing + bezoek aan het Huis van de slag om de Peene)

Organisator: La maison de la bataille, Noordpeene


Lezing door John Desreumaux
donderdag
17 november, 20uur – Cc Het Perron Ieper

John Desreumaux uit Geluwe was jarenlang werkzaam als archiefmedewerker in Ieper en grijpt deze gelegenheid aan om dit boeiende verhaal te vertellen. Voor een breed publiek schetst hij het kader van de godsdiensttroebelen in de Nederlanden en zoomt hij in op de gevolgen voor de Westhoek.

Organisator: FV Ieper-Diksmuide


Lezing te Ieper door Ludo Vandamme
vrijdag 28 oktober 2016, (details volgen)

Organisator: Gidsenkring Ieper


Lezing in Nieuwkerke door Johan Decavele en Gustaaf Janssens
vrijdag 18 november 2016, o.c. Het Seultje, Nieuwkerke

Op vrijdag 18 november (de geboortedag van graaf Egmont) gaat onze lezing door i.s.m. de bibliotheek van Heuvelland: “1566 Het wonderjaar, de Beeldenstorm in het Westkwartier en de Nederlanden”.
Dr. Johan Decavele (Gent) en Prof.Gustaaf Janssens (Leuven) zullen het hebben over aanloop en verloop van de Beeldenstorm.

Organisator: vzw Geuzenproject Nieuwkerke


gepasseerde evenementen:


Lezing te Wormhout door Christian Defebvre
vrijdag 3 juni, 18u30 – de mediatheek in Wormhout

De zomer van 1566 en de eerste Amerikaanse dorpen:
In 2016 vieren we het 450-jarig bestaan van de gebeurtenissen die in de regio hebben ontwikkeld op het moment onder Spaans bewind. Tijdens de lezing met videoprojectie, brengt Christian Defebvre de geboorte en de ontwikkeling van het protestantisme tot leven. Evenals de evolutie van de beweging tot de zomer van 1566, de opstand van de Geuzen en de repressie. Christian Defebvre laat zien hoe deze gebeurtenissen, de verbannen slachtoffers van de onderdrukking in de zomer van 1566 de bron zijn van de eerste Amerikaanse dorpen.

Organisator: Christian Defebvre