1566-2016: les Gueux se révoltent: tentoonstelling in Noordpeene
1 april 2016 – 30 november 2017: La maison de la bataille, Noordpeene

In een tweetalige expositie presenteert het Huis van de Slag de context, het verloop en de consequenties van de Geuzen-opstand in de Westhoek en de afscheiding van de Noordelijke Nederlanden.
Deze tijdelijke expositie is de zien in 2016 en 2017 tijdens de vaste openingsuren van het museum, woensdag t/m zondag, van 10u tot 12u30 en van 14u tot 18u.

Organisatie: La maison de la bataille, Noordpeene


450 jaar Beeldenstorm: tentoonstelling in Ieper
11 juni – 11 september 2016: St.Maartenskathedraal Ieper

De jaarlijkse historische tentoonstelling in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal is in 2016 gewijd aan de Beeldenstorm. Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Beeldenstorm uitbrak in het Westkwartier. Onze streek was de bakermat van de Beeldenstorm, maar weinigen kennen de ware toedracht van oorzaken en gevolgen. Vanwaar kwam het ongenoegen, wat wilden de hervormers bereiken, hoe ontstonden de religieuze tegenstellingen… De hele evolutie, waarvan de Beeldenstorm het bekendste maar vaak misbegrepen fenomeen was, zou, als onderdeel van de ruimere internationale politiek, uiteindelijk uitmonden in de Tachtigjarige Oorlog en de splitsing van de Nederlanden.
De tentoonstelling is dagelijks gratis toegankelijk.

Organisatie: Vrienden van de Sint-Maartenskathedraal Ieper i.s.m. Heemkring Iepers Kwartier


Storm der Beelden: tentoonstelling in Poperinge
10 augustus t/m 11 september:  Sint-Bertinuskerk, Poperinge

Tentoonstelling in de St-Bertinuskerk vanaf 10 augustus. Rond de kerk starten er al activiteiten eind juni (meer info volgt). Op 10 augustus wordt geopend met een boekvoorstelling van verschillende publicaties van Guido Vandermarliere (over de Beeldenstorm), Dries van Hove (over de St⁻Bertinuskerk en Wido Bourel (Kinderen van de Beeldenstorm). Op 23 augustus vindt er een hagenpreek plaats door Jean-Paul van Bendegem. Op 4 september tijdens de Cyrusfeesten zijn er rondleidingen en op 11 september; Open Monumentendag eindigt de tentoonstelling.

Organisatie: Stadsarchief Poperinge


In de Marge van de Beeldenstorm: tentoonstelling in Poperinge
25 april tot eind 2016: OLV-kerk Poperinge

Ter gelegenheid van de herdenking van 450 jaar beeldenstorm is dit thema in een viertal vitrinekasten uitgewerkt rond drie aandachtspunten. Drie martelaarsboeken zullen het idee doorprikken dat die opgezweepte beeldenstormers wel degelijk werden aangepakt en niet enkel vernieling brachten. Verder wordt de onkritische blik van de handboeken uit het middelbaar onderwijs uit de 20e eeuw door middel van selectieve verontwaardiging gepresenteerd. En ten slotte wordt de evolutie van de catechismus in het licht van de contrareformatie getoond.
Tentoonstelling toegankelijk alle dagen vanaf 9u tot 17u.

Organisatie: Onzen Heertje, erfgoedvereniging vzw


Rondleidingen in vijfentwintig kerken in de Westhoek
Juni, juli en augustus 2016

‘L’association Retables de Flandre’ neemt ook deel aan de herdenking van 450 jaar Beeldenstorm. De meeste kerken in de Westhoek waren het slachtoffer van ‘Les Casseurs de 1566’ (term gemunt door professor Alain Lottin). Van 12 juni tot 28 augustus 2016, begeleidt de vereniging u tijdens een herontdekking van vijfentwintig landelijke kerken, die met een rijkdom aan meubilair vervaardigd onder invloed van de Contrareformatie.

Organisator: Retables de Flandre


Expositie ‘Anonymes’, Ekelsbeke
van 17 april tot 30 oktober 2016

Het vernietigen van beelden en met name het schrappen van een gezicht is een symbolische daad. Recente voorbeelden van iconoclasme laten zien dat de vernietiging van de beelden nog steeds relevant is. 40 jaar geleden werd de kerk Saint Folquin in Ekelsbeke verwoest door een brand.
Het eerste deel van de tentoonstelling “Anonymous” zal lopen van 17 april tot 15 mei; hedendaagse kunstenaars werken rond het thema van het verlies of de beeldvervorming.

De tentoonstelling is elke zondag van 14 tot 18u van 17 april tot 30 oktober vrij toegankelijk en op afspraak. Atelier Modulo, Rue de Bergues 3bis Ekelsbeke: 0643858642, carollevy.sculpture@yahoo.fr.

Organisator: A Modulo atelier, Esquelbecq.